Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

03 oktober 2019

Het Executief van de Moslims van België (EMB) werkt samen met de Fransiscaanse familie in Vlaanderen en de Belgische bisschoppenconferentie in het kader van de voorbereiding van een symbolische vredesactie die zal plaatsvinden morgen 4 oktober.

De vredesactie herdenkt een bijzondere ontmoeting van 800 jaar geleden, tijdens de kruistochtentijd tussen de Heilige Franciscus van Assisi en de Sultan Malek Al-Kamil. Franciscus trok er vanuit het kruisvaarderskamp blootvoets en ongewapend de Sultan van Egypte tegemoet om hem respectvol aan te spreken. De Sultan Malek Al-Kamil doorbrak alle negatieve vertekeningen rond de heersende vijandsbeeld door de heer Fransciscus op een uitzonderlijke en gastvrije manier te ontvangen.

Omdat er ook in deze tijden hoog nood is aan bruggenbouwers, aan mensen die naar verbondenheid zoeken en die de waarden van delen en solidariteit hoog in het vaandel dragen, zullen over heel het land op vrijdag 4 oktober om 14u de kathedrale klokken luiden en de imams van de deelnemende moskeeën in hun vrijdagpreek naar deze waardevolle ontmoeting verwijzen. Ook zal er op die dag in diezelfde moskeeën de 99 schone Namen van Allah gereciteerd worden, en in de kerken het Loflied van Franciscus dat geïnspireerd werd op deze 99 Schone Namen van Allah.

Al meer dan 600 deelnemers (kerken,moskeëen, scholen,..) in 20 verschillende landen tekenden in op het initiatief waarbij een interactieve kaart te bezichtigen is via de website.  

In onze Belgische multiculturele samenleving ontmoeten mensen met verschillende achtergronden en levensbeschouwingen mekaar dagelijks en meer bepaald op die specifieke dag zullen er tal van initiatieven opgezet worden om deze ontmoetingen nog meer in de kijker te zetten. De volledige programma’s van de acties treft u aan via de onderstaande link.

http://franciscancall4peace.org  

Namens het Bureau van het EMB
Mehmet USTUN
Voorzitter 

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief