Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

11 februari 2019

Op 5 februari werd in Diegem het traditionele interreligieuze ontbijt georganiseerd op initiatief van de katholieke gemeenschap van Sant ‘Egidio, in het kader van de Harmony Interfaith Week.

Dit jaar kaderde het evenement onder het thema "De humanitaire corridors en de rol van de kerken en godsdiensten in de vluchtelingencrisis”, met als eregenodigde de minister van Binnenlandse Zaken, de heer Pieter De Crem.

Klik HIER voor de foto's

Even ter herinnering: “Humanitaire corridors“ is een interreligieus project dat wordt gesteund door alle erkende erediensten in België en door de Belgische regering om Syrische vluchtelingen de kans te geven om in alle veiligheid (per vliegtuig) naar Europa te komen met een humanitair visum dat verstrekt is door België. Op die manier konden 150 vluchtelingen van uiteenlopende afkomst (christenen, moslims, Koerden, Arabieren …) en uitsluitend geselecteerd op basis van het criterium kwetsbaarheid naar België komen waar ze de voorbije maanden werden opgevangen door verschillende gezinnen en religieuze gemeenschappen.

De vicevoorzitter van het Executief van de Moslims van België (EMB), de heer Salah Echallaoui, nam deel aan deze ontmoeting samen met de vertegenwoordigers van de andere erkende erediensten.

Hij sprak er de volgende woorden: “De opvang van vluchtelingen is geen liefdadigheid, het is een plicht. Deze mensen voelen zich niet gelukkig dat ze hun land moeten verlaten, maar ze worden door de dramatische situatie daartoe gedwongen. Soms zijn de leden van hun familie over verschillende landen verspreid. Wij moeten hen helpen om zich te integreren en om hun identiteit te bewaren. We moeten ook nadenken over een oplossing voor de conflicten in hun landen. Dit is een politieke verantwoordelijkheid op internationaal niveau, en die ligt meer bepaald bij de grootmachten. We moeten vroeg reageren om het migratieprobleem op te lossen. De opvang van vluchtelingen is slechts een tijdelijke oplossing. Als vertegenwoordigers van de erediensten moeten wij signalen van samenleven sturen ver buiten onze grenzen. Ik roep dus op tot meer hulp en solidariteit onder ons”.

Na afloop waren alle erediensten het eens over de noodzaak van een versterkte samenwerking om de vluchtelingen te helpen zich te integreren en opnieuw een leven op te bouwen na wat ze hebben doorgemaakt. Ze benadrukten ook de positieve boodschap die ze sturen naar de samenleving, getuigend van hun sensibiliteit tegenover deze mensen die lijden. In die zin is de interreligieuze samenwerking een voorbeeld van succes en een model waarop we fier mogen zijn. Tenslotte onderstreepten de erediensten de noodzaak van internationale samenwerking om te komen tot aanvaardbare duurzame en realistische oplossingen om de bestaande conflicten op te lossen. Dit werd ook bevestigd door minister De Crem.

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief