Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

17 mei 2016

Op 15 mei 2016 werd de 76e verjaardag herdacht van de Slag bij Gembloux-Chastre op de Franse militaire nationale begraafplaats van Chastre.

Salah ECHALLAOUI, Voorzitter van het Executief van de Moslims van België was hierbij aanwezig, samen met de ministers André FLAHAUT en Rachid MADRANE, hun  excellenties de heren Samir ADDAHRE en Amadou DIOP, respectievelijk ambassadeurs van Marokko en Senegal, evenals hare Excellentie mevrouw Marie-Christine BUTEL, Algemeen Consul van Frankrijk.

Na de militaire ceremonie, gevolgd door gebeden te midden van die honderden graven waar soldaten van verschillende afkomst en geloofsovertuiging rusten, werd tijd gemaakt voor enkele toespraken.

De Voorzitter van het EMB begon met een eerbetoon ter nagedachtenis van de Franse, Belgische, Marokkaanse, Algerijnse, Tunesische en Senegalese soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Slag om Gembloux om het nazi-leger af te weren en ons land te verdedigen.

Vervolgens trok hij lessen uit het verleden om de toekomst beter te begrijpen. Hij wees op het belang ervan om jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling met aandacht voor vele identiteiten (spiritueel, politiek, sociaal en cultureel) dankzij het onderwijs met name, via de lessen geschiedenis en burgerschap.

Hij waarschuwde ook voor de opkomst van extremisme en radicalisering, die een bedreiging vormen voor de vrede en onze democratische waarden.

Tot slot kwam hij terug op de tragische gebeurtenissen die België onlangs troffen, en hij herinnerde eraan dat ons land er in het verleden steeds in geslaagd is om verschrikkelijke beproevingen te doorstaan.

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief