Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

27 juni 2019

Op zondag 23 mei 2019 werd plechtig eer betoond aan kardinaal Godfried Danneels in de Grote Synagoge van Brussel, de Grote Synagoge van Europa. Deze ceremonie was georganiseerd door het Centraal Israëlitisch Consistorie van België onder voorzitterschap van mr. Philippe Markiewicz.

Klik HIER voor de foto's

De islamitische eredienst was er vertegenwoordigd door dhr. Salah Echallaoui, vicevoorzitter van het Executief van de Moslims van België, die vergezeld was door mevr. Delphine Laroche,  secretaris-generaal van het EMB. De katholieke eredienst werd vertegenwoordigd door kardinaal Jozef De Kesel, de monseigneurs Harpigny en Kockerols. Voor de orthodoxe eredienst werd Mgr. Athenagoras, metropoliet van België, vertegenwoordigd door  protopresbyter Psallas Evangelos, en de protestantse eredienst werd vertegenwoordigd door dhr. Geert Lorein, voorzitter van de Federale Synode.

Ook de Ministers van Staat Marc Eyskens en Jacques van Ypersele waren aanwezig tijdens deze ereceremonie, evenals verschillende diplomaten.

Het welkomstwoord werd uitgesproken door professor Thomas Gergely, directeur van het Institut d'études du judaïsme. Daarna nam Philippe Markiewicz het woord, gevolgd door kardinaal De Kesel en de grootrabbijn Guigui. Alle drie benadrukten zij de belangrijke bijdrage van kardinaal Danneels in de strijd tegen het antisemitisme, ten gunste van de interconventionele dialoog en het samenleven in België.

Zo verklaarde dhr. Markiewicz dat “Door zijn open, vriendelijke en diep eenvoudige ingesteldheid droeg kardinaal Danneels bij tot de ontwikkeling van constructieve relaties, niet alleen met de joden, maar ook met de verschillende takken van het christendom, met de moslimgemeenschap en met de georganiseerde lekengemeenschap. Daarvoor verdient hij onze volledige erkentelijkheid”.

Deze aangrijpende ceremonie werd opgeluisterd door verschillende muzikale intermezzo’s.

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief