Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

28 mei 2021

Het EMB betreurt de analogie “imam” / Vlaams Belang van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie tijdens de uitzending “QR” van 26.05.2021

Persbericht

Het Executief van de Moslims van België (EMB) heeft kennis genomen van de woorden van de heer Sammy MAHDI, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, tijdens de uitzending “QR” van de RTBF, uitgezonden op woensdag 26 mei 2021, met betrekking tot de bijzonder gevoelige en zorgwekkende situatie gelinkt aan Jürgen Conings, die nog steeds op de vlucht is, en diens dreiging met een aanslag, meer bepaald tegen de moskeeën van ons land. 

Eén bepaalde passage trok meer bepaald onze aandacht: 

"Toen we ons in de periode van islamextremisme bevonden, werd de imams vaak gevraagd om te reageren en te stellen dat haat en geweld ons niet vooruit zullen brengen ", (…) "Wie is vandaag de imam van extreem rechts? Dat is het Vlaams Belang. En ik hoop dat hij zijn rol speelt en zegt “luister als u ideeën hebt die aanleunen bij de onze, dan hoop ik dat u nooit tot daden overgaat want wij zijn in elk geval gekant tegen iemand als Jürgen Conings."[1]

Ook al kunnen we de kern van deze woorden en van het discours van de heer MAHDI in deze passage waarderen, toch betreuren wij de vorm die hij heeft gebruikt: de term “imam” in verband brengen met het Vlaams Belang om zijn woorden te illustreren is volgens ons tamelijk onhandig. 

De moslimbevolking van België voelt zich meer en meer onveilig door de toenemende xenofobie en de afwijzing van de islam. Net daarom besteedt het EMB al vele jaren bijzondere aandacht aan het gebruik van bepaalde uitdrukkingen die sommige gemeenschappen kunnen polariseren. 

Zo interpelleerde het Executief van de Moslims van België mevrouw Annelies VERLINDEN, de Minister van Binnenlandse Zaken, over de bescherming van de moskeeën in België en meer bepaald in de provincie Limburg tegenover de dreiging die uitgaat van Jürgen Conings.  

Het EMB dringt er op aan om de strategie van verdelen en polarisatie, uitgaande van welke extremistische groepering dan ook, af te stoppen door een verenigend en duidelijk gesprek tussen burgers, een weg die onze instelling bewandelt en zal blijven bewandelen.

Namens het Bureau van het Executief van de Moslims van België
Mehmet ÜSTÜN, Voorzitter

[1] Sammy Mahdi: "Het Vlaams Belang is de imam van extreem rechts geworden ", RTBF Info, 27 mai 2021, https://www.rtbf.be/info/belgique/detail_sammy-mahdi-le-vlaams-belang-est-devenu-l-imam-de-l-extreme-droite?id=10770178&utm_source=rtbfinfo&utm_campaign=social_share&utm_medium=whatsapp_share

 

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief