Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

20 maart 2019

Emmanuel Lévinas zou vandaag zeggen: terrorisme heeft geen gezicht! Inderdaad, terrorisme kent geen politieke grenzen, noch enig etnisch en filosofisch onderscheid, het raakt alles en iedereen.

Het Executief van de moslims van België (EMB) en de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België (CIB)* vernamen met afgrijzen over de vreselijke aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland waarbij meer dan negenenveertig doden vielen. De verbijstering is zo groot dat we totaal geen woorden vinden voor de slachtoffers en hun families. Maar geconfronteerd met het toenemende populisme op het oude continent, en ook elders in de wereld, moeten we deze aanslag met de grootste stelligheid veroordelen en strijden tegen alle hatelijke toespraken en ideologieën die aanzetten tot geweld. Het EMB en de CIB doen dit al jaren bij elke gelegenheid en voor alle mogelijke misdaden. Maar het veroordelen van een fenomeen dat bijna alomtegenwoordig is in onze samenlevingen volstaat niet om het te doen verdwijnen.

Al jaren zien we de toenemende haat tegen moslims, maar spijtig genoeg ook de banalisering daarvan, een haat die op alle niveaus tot uitdrukking komt: politiek, intellectueel en via de media, zelfs in de zevende kunst. Laten we de steriele twisten vergeten rond de aanvaarding van het vaak misbruikte concept van de islamofobie. Het is tijd dat de moslimhaat veroordeeld wordt in onze Europese wetten, net zoals dat al bestaat voor antisemitisme en voor racisme, zonder te vervallen in een opbod van slachtoffers, onwaardig voor burgers die zich samen zouden moeten inzetten tegen dit kwaad en deze vijand. 

Deze terroristische daad is niet geografisch afgebakend. De dader die heeft gehandeld met een afschuwelijke koelbloedigheid lijkt ideologische banden te hebben met gelijkgestemden in Europa en elders.   

Daarom moet de Belgische staat ernstige en dringende maatregelen nemen om de islamitische plaatsten van eredienst te beschermen en erger te voorkomen.     

Deze terroristische daden moeten aanzetten tot een politieke opleving met nooit eerder geziene collectieve acties. Het gaat hier immers om het overleven van onze democratie. Wij laten ons niet gijzelen door het terrorisme, maar tegen deze verschrikkelijke daden moeten wij rechtmatige ethische acties voeren. 

Het EMB en de CIB vragen alle moslims van België om uiterst voorzichtig te zijn, vooral in de buurt van moskeeën en culturele moslimverenigingen, en wij nodigen de verantwoordelijken, de intellectuelen, de geestelijken, de kustenaars van alle gezindten uit om op te staan en dit kwaad dat de mensheid bedreigt en vergiftigt met klem te veroordelen. 

Het EMB en de CIB  bieden bij deze hun welgemeende deelneming aan aan de rouwende families in dit drama, en bidden dat de vrede terugkeert in Nieuw-Zeeland en de hele wereld.

Voor het Bureau van het EMB,

Mehmet Üstün, voorzitter

Voor de CIB,

Salah Echallaoui, co woordvoerder

Coskun Beyazgül, co woordvoerder

 

 

 

 

*De Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België (CIB) is een burgerplatform dat samengesteld is uit instellingen, federaties, organisaties en koepelstructuren van de moslimgemeenschap van België.

De CIB is samengesteld uit de volgende instellingen: de Bijeenkomst van Moslims van België, de Diyanet van België, de Islamitische Federatie van België, de Federatie van Albanese moskeeën van België, de Afrikaanse Islamitische Associatie van België.

 

 

 

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief