Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

25 mei 2018

In de Franse militaire necropolis van Chastre, in Waals-Brabant, werd op zondag 13 mei 2018 de 78ste verjaardag herdacht van de Slag van Gembloux-Chastre.

Onder een hevige stortbui betuigden ambassadeurs, consuls, politici en burgers eer aan de soldaten, afkomstig uit de Maghreb-landen, Senegal, België en Frankrijk, die het levenlieten voor de democratie tegen de schanddaden van de nazi’s. 

Het Executief van de Moslims van België werd daarbij vertegenwoordigd door zijn Franstalige vicevoorzitter, dhr. Salah Echallaoui.

Hij nam het woord naast de minister van staat, dhr. André Flahaut, en de ambassadeurs van Marokko en Senegal in België.

In zijn toespraak herinnerde dhr. Echallaoui aan de vastberadenheid van deze soldaten die streden tegen Nazi-Duitsland.

“Vandaag staan wij hier om de Slag van Gembloux te herdenken waar buitenlandse soldaten samen met andere Belgische en Franse soldaten streden tegen het nazisme”

en hij voegde eraan toe dat

“de beste manier om deze mannen te herdenken, is te leven met dezelfde waarden waarvoor zij hun leven gaven en deze door te geven aan de volgende generaties. Om te leven in het heden en te bouwen aan een toekomst in vrede moeten wij ook achterom kijken en begrijpen wat zich hier 78 jaar geleden afspeelde”. 

Jaar na jaar blijft men zich in Chastre bewust van de plicht tot herdenking. Zo namen voor deze 78ste verjaardag vele, ook jonge mensen uit de samenleving deel aan deze herdenkingsdienst. 

Klik HIER om de foto’s te bekijken​

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief