Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

03 juni 2020

Persbericht

Het Executief van de Moslims van België (EMB), de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België (CIB) en de Raad der Theologen, verbonden aan het EMB, zijn verheugd te kunnen aankondigen dat de moskeeën van het land geleidelijk en met alle vereiste voorzichtigheid opnieuw de deuren voor het publiek mogen openen vanaf 8 juni 2020.

Deze datum voor de heropening komt er na een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni met betrekking tot de geleidelijke heropstart van activiteiten, waaronder ook de samenkomst van mensen in gebedsplaatsen in België.

De geleidelijke exit, gepland door de Belgische overheden, betekent niet dat de pandemie van het Coronavirus Covid-19 uitgeroeid is, maar dat deze in intensiteit is verminderd. Om een heropflakkering te voorkomen, is het van essentieel belang om alle geldende voorzorgsmaatregelen te blijven naleven, met inbegrip in de gebedsplaatsen (desinfecteren van de handen, sociale afstand, dragen van een masker enz.).

De heropening van de moskeeën en de geleidelijke heropstart van geloofsactiviteiten in de moskeeën zijn onderworpen aan het naleven van het protocol dat is bepaald door het EMB, en dat is goedgekeurd door de politieke en gezondheidsoverheden. Dit protocol werd doorgegeven aan de beheerders van alle moskeeën in het land zodat zij de nodige maatregelen kunnen nemen.

Voor deze eerste fase van versoepeling in de gebedsplaatsen, hebben de overheden bepaald dat er voor elk gebed maximaal honderd gelovigen aanwezig mogen zijn. Tussen de gelovigen geldt een fysieke afstand van 1,5 meter waardoor de moskeeën minder gelovigen zullen kunnen ontvangen, vooral de kleinere moskeeën. Wij roepen de gelovigen op tot wijsheid en begrip voor deze maatregel, waardoor de toegang soms beperkt zal worden van zodra de capaciteit is bereikt.  

Onze bedienaars van de eredienst staan ook klaar om mensen wie omwille van hun gevorderde leeftijd of kwetsbare gezondheid wordt afgeraden de moskee te bezoeken, te begeleiden  en spiritueel te steunen, meer bepaald via video-opnames in de Grote Moskee van Brussel (GMB) die door het EMB en de GMB worden uitgezonden via de sociale netwerken.

Wij weten dat de specifieke maatregelen voor het beoefenen van de islamitische eredienst in de gebedsplaatsen de praktijk van de eredienst minder gemakkelijk en minder aangenaam zullen maken, maar deze blijven noodzakelijk met het oog op het behoud van de gezondheid en het leven van de gelovigen en hun medeburgers.

Wij rekenen op het begrip en de medewerking van alle gelovigen zodat de heropstart van de activiteiten in de moskeeën zo goed als mogelijk zal kunnen verlopen.

Zelfs naarmate we geleidelijk naar betere dagen evolueren, vragen wij u toch om aandacht te geven aan en solidair te blijven met mensen die door deze crisis hard op de proef werden gesteld.

Blijf zorgen voor uzelf en voor uw naasten.

Namens het Bureau van het Executief van de Moslims van België,
Mehmet ÜSTÜN, Voorzitter

Namens de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België,
Salah ECHALLAOUI, Woordvoerder 
Coskun BEYAZGÜL, Woordvoerder

Namens de Raad van Theologen,
Taher TUJGANI, Voorzitter

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief