Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

24 mei 2019

Op maandag 13 mei 2019 namen de heren Mehmet ÜSTÜN, Salah ECHALLAOUI en Bayram SAATCI, respectievelijk voorzitter en vicevoorzitters van het Executief van de Moslims van België, deel aan het diner voor het verbreken van de vasten (iftar) van de ramadanmaand, georganiseerd door de Federatie van Albanese moskeeën van België.

Klik HIER voor de foto's

Daarbij waren ook personaliteiten uit de politieke en verenigingswereld aanwezig.

Dhr. Üstün gaf er de volgende toespraak:

Mijnheer de voorzitter van de Federatie van Albanese moskeeën van België,
Dames en heren afgevaardigden,
Heren burgemeesters,
Dames en heren schepenen en parlementariërs,
Dames en heren,
Beste zusters en broeders, 
Beste vrienden,

Assalamoualeykoum, de vrede zij met u.

Eerst en vooral wil ik de heer voorzitter van de Federatie hartelijk danken voor zijn initiatief om ons te verenigen tijdens deze gezegende ramadanmaand die een maand van vroomheid, vrede en broederlijkheid is.

Wij zijn hier vandaag om te getuigen van deze geest van broederlijkheid die ons kenmerkt en die ons vanavond verenigt. De waarden van delen en solidariteit zijn in deze tijden van essentieel belang. Het verbreken van de vasten samen met u, dames en heren, is daar het bewijs van. 

Al een jaar ben ik voorzitter van het Executief van de Moslims van België en als zodanig kan ik u bevestigen dat wij heel wat energie hebben gestoken in de institutionalisering van de islam in België om het werk van onze voorgangers voort te zetten.

Het EMB neemt zijn verantwoordelijkheid en volgt verschillende dossiers op, zoals de erkenning van moskeeën, de opleiding van imams, het onverdoofd ritueel slachten en nog andere. Wij stellen elke dag alles in het werk om de belangen van de moslims van België te verdedigen.

Beste vrienden,

Bij deze gelegenheid gaan mijn gedachten uit naar de families van de slachtoffers van de aanslagen tegen twee moskeeën in Christchurch. Zij vieren hun eerste ramadan zonder hun geliefden. Zoals u weet heb ik deze families in Nieuw-Zeeland persoonlijk bezocht. Tijdens dit bezoek zag ik veel verdriet, maar ook veel hoop en solidariteit. Moge Allah in Zijn oneindig mededogen deze families helpen tijdens deze heilige maand.

Ondanks deze droevige gebeurtenissen blijven onze plaatsen van eredienst plaatsen van openheid en uitwisseling. Ze vormen de bruggen tussen de gemeenschappen. De geestelijke leer die er wordt gegeven, moet ons voorbereiden op de ontmoeting met de andere met respect voor de culturele diversiteit en alle overtuigingen.

Ik maak ook gebruik van deze gelegenheid om eens te meer de aanslagen in Sri Lanka te veroordelen, waar onschuldigen het doelwit werden tijdens een religieuze ceremonie, en ik hoop dat deze heilige ramadanmaand zal bijdragen tot vrede en rust.

Ik nodig u uit om vanavond deze diversiteit en deze mooie vriendschap die ons bindt te eren.

Moge God onze vasten aanvaarden. Ik wens u smakelijk eten en een mooie avond.

Mehmet ÜSTÜN
Voorzitter

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief