Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

04 december 2018

Op maandag 26 november 2018, waren de voorzitter, vicevoorzitter en de algemeen secretaris van het Executief van de Moslims van België, dhr. Mehmet Üstün, dhr. Salah Echallaoui en Mw Delphine Laroche, aanwezig in de Grote Synagoge van Brussel. Hier werd een plechtige ceremonie gehouden waarbij de joodse gemeenschap van België hun drievoudig jubileum vierde:

Zijne Majesteit Koning Filip nam ook deel aan deze feestelijkheid en onderstreepte het belang van de bijdrage van de joodse gemeenschap in België en de versterking van de dialoog met de erediensten en de vrijzinnigheid.

Onder de genodigden waren ook de eerste vicevoorzitter van het Europees Parlement, mevr. Mairead McGuinness, de minister van Justitie, dhr. Koen Geens, de vertegenwoordigers van de erkende erediensten en de vrijzinnigheid, ambassadeurs en tal van politici.

Tijdens deze avond namen de minister van Justitie, de Grootrabbijn van Brussel, Albert Guigui, en de voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, dhr. Philippe Markiewicz, het woord. Deze laatste benadrukte het respect voor de waarden van een verlichte democratie:

De instandhouding van religieuze tradities, open en tolerant en zonder enige neerbuigendheid, vormt een verrijking voor iedereen, vooral als de vrijheid van geweten en het respect voor de andere in al zijn anders zijn, worden benadrukt. Wij moeten er dus allemaal voor zorgen om krachtdadig op te treden tegen alle vormen van extremisme, racisme en antisemitisme die nog altijd opduiken in Europa. Binnen onze rechtstaten blijven wij vastberaden de waarden van de democratie verdedigen.”[1]

[1] Toespraak overgenomen door Belga

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief