Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

07 februari 2019

Nog nooit vertoond! Zo verliep op 14 januari 2019 de eerste interreligieuze ontmoeting in het westen van de provincie Waals-Brabant tussen een priester, een imam en een rabbijn, in het kader van de 50ste verjaardag van de bouw van de kerk Saint-Sébastien in Eigenbrakel. 

Naast dhr. Albert Guigui, grootrabbijn van Brussel, en dhr. Charles Delhez, pastoor van de parochies Saints-Marie-et-Joseph de Blocry in Ottignies-Louvain-la-Neuve, vertegenwoordigde dhr. Hocine Benabderrahmane (Abou Youssouf), islamconsulent en imam verbonden aan het Executief van de Moslims van België (EMB), de islamitische eredienst om er te debatteren over de voorwaarden voor het “samen leven” tussen de gelovigen van de drie belangrijkste monotheïstische godsdiensten.

Dhr. Abou Youssouf nam deel aan het spel van vragen & antwoorden, voorbereid door eerwaarde Fadi, pastoor van de parochie en organisator van het evenement. Eerst antwoordde hij op de vraag over het geweld dat voortkomt uit radicalisme en terrorisme.

Dhr. Abou Youssouf herinnerde aan “De wil van iedereen om elk obstakel te overwinnen tussen de burgers van dit land, om samen te leven en samen te bouwen in België. Daartoe moeten we alle vormen van racisme en antisemitisme bestrijden. Het Executief van de Moslims in België spreekt in die zin glasheldere taal.”

De grootrabbijn Albert Guigui had van zijn kant bedenking op de concepten van tolerantie die leiden tot passiviteit en berusting, en samenleven, wat niet noodzakelijkerwijs betekent dat men elkaar ook ontmoet.

Voor hem betekent de integratie van de andere met volledig behoud van de eigen identiteit het sleutelelement van het engagement om samen te bouwen.

Pastoor Delhez hoopt tenslotte dat de mensheid de weg van de echte spiritualiteit opnieuw zal vinden.

En hij zet de bedienaars van de erediensten, de vertegenwoordigers van de religieuze gemeenschappen, aan om dit uit te dragen in hun preken en in wat ze dagdagelijks doen.

De drie sprekers namen de tijd om te praten met het publiek van meer dan 200 mensen die zichtbaar geïnteresseerd waren in de toespraken van elk van hen.

Credits : Fadi ISKANDAR.

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief