Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

13 september 2017

De tentoonstelling “De Islam, dat is ook onze geschiedenis! Europa en zijn moslimerfenis”, georganiseerd door de onderneming Tempora samen met het Executief van de Moslims van België, wordt gehouden van 15 september 2017 tot 21 januari 2018 in het Vanderborght-gebouw, gelegen Schildknaapstraat 50 te 1000 Brussel.

Hier wordt een belangrijke en vaak miskende bladzijde voorgesteld uit de geschiedenis van Europa waarop de Islam zijn stempel heeft gedrukt.

Vaak wordt de komst van de islam op het Europese grondgebied geassocieerd met de komst van gastarbeiders in de tweede helft van de vorige eeuw. Maar de islam was al sinds de 8ste eeuw verankerd in het westelijke bekken van de Middellandse Zee, na de komst van de moslims op het Iberische schiereiland.

In alle kennisdomeinen oefent de islam een diepgaande en duurzame invloed uit en aan de hand van de historische feiten zien we dat de twee beschavingen, de Europese en de moslimbeschaving, een gemeenschappelijke bestemming hebben. De kennis, overgedragen door de moslimbeschaving, is immers te vinden in de kunst, de wetenschappen, de taal, de kleding enz.

Tijdens deze tentoonstelling zullen sprekers het woord voeren en zullen ook rondetafelgesprekken worden georganiseerd. De tentoonstelling zal historische en hedendaagse feiten voorstellen met behulp van eigentijdse museografie : pedagogische informatie (interactieve kaarten, chronologie, korte teksten), kunstvoorwerpen en alledaagse voorwerpen vanuit heel Europa, oude en hedendaagse kunstwerken, immersie multimedia-apparaten en audiovisuele voorzieningen enz., zodat de bezoeker op een echte belevingstocht kan gaan. 

Gezien de dramatische gebeurtenissen en de actuele internationale context biedt deze tentoonstelling een blik op de positieve inbreng van de Islam in het Westen. Ze zal zeker bijdragen vele vooroordelen te ontkrachten!

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief