Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

26 maart 2020

Sinds 12 maart 2020 heeft de Nationale Veiligheidsraad maatregelen genomen om de verspreiding van het Coronavirus Covid 19 in te dijken, zoals:

Het Executief van de Moslims van België (EMB) heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en alle moskeeën gevraagd om de deuren te sluiten voor het publiek, en om ook de plicht inzake het vrijdaggebed en de vijf dagelijkse gebeden op te schorten als bijdrage tot de collectieve inspanning en om de besmetting tussen mensen zo veel als mogelijk te beperken.

Het EMB herinnert aan het verbod om plaatsen van eredienst te openen en er samen te komen, zolang de afzonderingsmaatregelen van de overheid niet zijn opgeheven. Ook samenkomsten in privéplaatsen zijn niet langer toegestaan.

Toch wil het EMB de moslims steunen en hen de gelegenheid geven om hun spiritualiteit in alle sereniteit te blijven beleven ondanks de bijzondere en moeilijke context waarin we op dit ogenblik leven.

Daarom gaan wij met een beurtrol imams aanstellen om religieuze toespraken te houden in de vorm van video-opnames die wij daarna zullen uitzenden via de verschillende communicatiekanalen van het EMB. 

In overleg met de directie van de Grote Moskee van Brussel (GMB) worden deze opnames gecentraliseerd en uitgevoerd in de GMB, een symbolische plaats voor de eenheid van de moslims van België.

Wij waarschuwen ook voor het gevaar van bepaalde video- en audio-opnames van twijfelachtige en niet-officiële bron die al de ronde doen binnen de gemeenschap en die de gelovigen op het verkeerde pad kunnen brengen.

Wij betreuren nogmaals de onaangename effecten van deze beperkende maatregelen maar wij rekenen op het begrip en de samenwerking van iedereen zodat ook de heilige maand Ramadan zo goed als mogelijk kan verlopen. Om het te zeggen met de woorden van het nationale devies van ons land: eenheid maakt macht.

Namens het bureau van het EMB,
Mehmet ÜSTÜN, voorzitter

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief