07 juni 2021
PROTOCOL erediensten, vrijzinnigheid en niet confessionele diensten in open lucht - BUITENPLAN
PROTOCOL AFGESLOTEN TUSSEN:
De Bisschoppenconferentie van België, vertegenwoordigd door kardinaal J. De Kesel,
De Administratieve Raad van de Protestants-Evangelische Eredienst, vertegenwoordigd door covoorzitters S. Fuite en G. W. Lorein,
Het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, vertegenwoordigd door voorzitter P. Markiewicz,
Het Centraal Comité van de Anglicaanse Eredienst in België, vertegenwoordigd door kapelaan-voorzitter J. McDonald,
Het Executief van de Moslims van België, vertegenwoordigd door voorzitter M. Üstün,
De Orthodoxe Kerk in België, vertegenwoordigd door de Metropoliet-Aartsbisschop van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel, Metropoliet Athenagoras,
De Centrale Raad der Niet-Confessionele Levensbeschouwelijke Gemeenschappen van België, vertegenwoordigd door covoorzitters V. De Keyser en F. Mortier,
De Boeddhistische Unie van België, vertegenwoordigd door voorzitter C. Luyckx,
EN
De Belgische Staat, vertegenwoordigd door de Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, kantoor houdende te 1000 Brussel, Kruidtuinlaan 50, bus 65.
I.Gemeenschappelijke maatregelen
1.Toepassingsgebied
Op 14 april 2021 besliste het Overlegcomité dat er, voor zover de epidemiologische toestand het toelaat en afhankelijk van de druk op de ziekenhuizen en de voortgang van de vaccinatiecampagne (7 op 10 65-plussers moeten gevaccineerd zijn), vanaf 8 mei 2021 een buitenpakket komt waarbij o.a. de erediensten buiten zouden toegelaten worden, mits respect van de afstandsregels en mondneusmaskerplicht.
Dit Buitenplan strekt ertoe de voorwaarden en de modaliteiten hiertoe vast te leggen voor de erkende erediensten, de georganiseerde vrijzinnigheid en het boeddhisme.
Dit Buitenplan is van toepassing op de individuele / collectieve uitoefening van de eredienst en de individuele / collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening voor zover deze buiten, in open lucht, georganiseerd worden.
Indien het Overlegcomité andere maatregelen aanneemt dan wat dit Protocol bepaalt, gelden de beslissingen van het Overlegcomité onverkort.
2.Waar?
De collectieve uitoefening van de eredienst en van de niet-confessionele morele dienstverlening is enkel mogelijk op private gedeelten in open lucht, die niet aan de openbare weg grenzen. (bv. binnenkoer, binnentuin of private parking in open lucht, speelplaats van scholen, terreinen van jeugdbewegingen of de tuin van een pastorie,…. ).
3.Wie?
- Maximaal X[1] personen, uitgezonderd de voorganger (bedienaar eredienst of vrijzinnig humanistisch consulent / boeddhistisch consulent) en uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar.
- Gezangen maken inherent deel uit van elke (ere)dienst. De koorleden of voorzangers dienen te zingen met het mondneusmasker op en mits zij onderling de afstand van 1,5 meter respecteren OF zonder mondneusmasker en mits zij onderling de afstand van 3 meter respecteren. Er moet een afstand van minstens 5 meter tussen het koor/de voorzanger(s) en de aanwezigen zijn*. Bovengenoemde afstanden kunnen vervangen worden door het gebruik van een plexiglazen wand van minstens 1,8m hoog.
- De andere aanwezigen houden ook tijdens het zingen hun mondneusmasker op.
- Een altaar of ambo is toegelaten, op een afstand van minstens 5 meter van de aanwezigen.
- Aan personen die deel uitmaken van een risicogroep wordt gevraagd niet te komen.
- Wie symptomen vertoont van een COVID-19 besmetting (hoesten, koorts, vermoeidheid, ademhalingsproblemen, aangetaste reuk- of smaakzin, …) en diens gezin mogen niet deelnemen.
- De eredienst, de plechtigheid of de morele dienstverlening kan in verschillende sessies georganiseerd worden, om verschillende groepen van maximaal X personen de kans te geven eraan deel te nemen.
- Eventuele inschrijving/reservering op voorhand.
-
Orde en veiligheid
- Een corona-verantwoordelijke wordt aangesteld. Deze ziet erop toe dat de activiteiten verlopen in overeenstemming met de Corona-preventiemaatregelen.
- Alle aanwezigen worden tijdig en duidelijk zichtbaar geïnformeerd over de geldende (veiligheids)maatregelen; de personeelsleden en de stewards krijgen hierover een passende opleiding.
- Indien de corona-verantwoordelijke, de bedienaar der eredienst, de vrijzinnig humanistisch consulent / de boeddhistisch consulent of de steward vaststelt dat bepaalde zaken indruisen tegen de geldende bepalingen, moet hij/zij eisen om dit onmiddellijk in orde te brengen. Indien de betrokken persoon weigert om hieraan gevolg te geven, wordt haar/hem gevraagd om de activiteit te verlaten. Indien hij/zij dit weigert, is het aangewezen om de politie in te schakelen.
- De inzet van stewards wordt aanbevolen. Deze bewaken onder meer de limiet van het aantal aanwezigen en het naleven van alle regels. Zij geven ook de nodige aanwijzingen. Zij moeten duidelijk herkenbaar zijn en worden aangestuurd door de corona-verantwoordelijke
- De avondklok / het nachtelijke samenscholingsverbod moet te allen tijde gerespecteerd worden.
- Recepties voor of na de plechtigheid zijn toegelaten op basis van de beslissingen van het Overlegcomité[2].
- De activiteiten worden zo georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden. Er wordt hierbij bijzondere aandacht besteed aan mensen die staan te wachten (bv. bij het bereiken van de limiet van het aantal aanwezigen); deze worden onmiddellijk weggestuurd.
- Na afloop van de (ere)dienst of de plechtigheid wordt de plaats zo snel mogelijk verlaten. Samenscholingen zijn niet toegelaten.
- De collecte wordt ingezameld zonder schalen of mandjes door te geven. In plaats hiervan, worden één of twee verzamelpunten overeengekomen, aangeduid en gemonitord. In de mededelingen van de bedienaar der eredienst / vrijzinnig humanistisch consulent / boeddhistisch consulent en tijdens de dienst worden online donaties aangemoedigd.
- Het is verboden om tijdens de (ere)dienst te eten*. Drinken mag, maar mits brengen van een eigen drank*.
- Het is mogelijk om een afdak/tent zonder zijwanden te installeren voor zowel publiek als voor de bedienaar der eredienst / de vrijzinnig humanistisch consulent / de boeddhistisch consulent*.
- De installatie en het gebruik van de ‘corona alert app’ wordt sterk aanbevolen aan de aanwezigen.
5.Social distancing
- Social distancing moet te allen tijde gerespecteerd worden: een afstand van 1,5 meter tussen elke groep van maximaal 4 personen (of meer indien het gaat om personen uit hetzelfde huishouden) wordt gegarandeerd.
- Om de aanwezigen te helpen deze afstand te bewaren worden de plaatsen aangegeven met plakband, krukjes, enz.;
- De aanwezigen blijven zo veel mogelijk op dezelfde plaats zitten / staan. Het zich verplaatsen wordt beperkt tot het strikt noodzakelijke.
6.Hygiëneregels
- Mondneusmasker: altijd verplicht voor alle aanwezigen vanaf 12 jaar, zowel als men zit / stil staat, als wanneer men in beweging is.
- Bedienaar der eredienst / vrijzinnig humanistisch consulent / boeddhistisch consulent beslist zelf of hij /zij een mondneusmasker draagt wanneer hij/zij de plechtigheid verzorgt.
- Er worden aan de ingang en op verschillende plaatsten voldoende middelen voor de noodzakelijke handhygiëne ter beschikking gesteld.
- Rituelen of symbolische handelingen waarbij voorwerpen worden doorgegeven of door meerdere personen worden aangeraakt zijn niet toegelaten;
- Er wordt een aparte microfoon, spreekstoel en stoel (afwasbaar) voorzien, welke enkel door de bedienaar / vrijzinnig humanistisch consulent / boeddhistisch consulent gedurende de ganse plechtigheid gebruikt mag worden. Deze worden ontsmet voor en na gebruik.
- Alle sprekers zorgen voor eigen teksten. Indien ook hier gebruik wordt gemaakt van een micro, spreekstoel en/of stoel worden deze extra voorzien. Aanwezigen die worden uitgenodigd een voordracht te geven raken de lessenaar niet aan, tenzij deze lessenaar tussendoor gedesinfecteerd wordt;
- Huwelijk: De ringen worden op voorhand klaargelegd en enkel vastgenomen door het bruidspaar;
- De gepaste hygiënemaatregelen worden genomen om het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van boeken, gebedskralen en alle andere voorwerpen die mogelijk door de aanwezigen aangeraakt kunnen worden. Rituelen of handelingen waarbij voorwerpen worden doorgegeven of door meerdere personen moeten worden aangeraakt zijn niet toegelaten.
- Het nodige materiaal voor de (ere)dienst mag op een scherm worden geprojecteerd of op papier dat één keer wordt gebruikt afgedrukt. Misboekjes en zangboeken mogen worden gebruikt, op voorwaarde dat ze na elk gebruik minstens 48 uur in quarantaine worden geplaatst.
- Fysieke aanrakingen tussen personen zijn verboden, behalve tussen de leden van eenzelfde huishouden. Het is verboden om elkaar te begroeten met een handdruk of elkaar te kussen.
7.Communicatie
- Een corona-verantwoordelijke wordt aangeduid die toeziet op de implementatie van de coronamaatregelen bepaald in dit Buitenplan.
- Alle maatregelen worden op zoveel mogelijk manieren bekendgemaakt: website, mailinglijst, sociale media, enz.
- De installatie en het gebruik van de ‘corona alert app’ wordt sterk aanbevolen.
- Alle aanwezigen worden tijdig en duidelijk zichtbaar geïnformeerd over de geldende (veiligheids)maatregelen.
- De personeelsleden en de stewards krijgen hierover een passende opleiding.
- Stewards geven de nodige aanwijzingen. Zij moeten duidelijk herkenbaar zijn.
- Bedienaar der eredienst / vrijzinnig humanistisch consulent / boeddhistisch consulent en stewards waken erover dat de aanwezigen de regels volgen.
- De bedienaar der eredienst / vrijzinnig humanistisch consulent / boeddhistisch consulent brengt in herinnering dat een mix van generaties bepaalde risico’s inhoudt.
II.Bijkomende specifieke maatregelen
1.Communie
- Enkel de celebrant zet het altaar klaar;
- Een enkele hostie op een pateen en de kelk met wijn wordt voor de celebrant geplaatst. Een ciborie met hosties die zullen worden uitgedeeld wordt wat verder van de celebrant geplaatst en met linnen doek bedekt;
- Op het moment van de consecratie van het brood, raakt de celebrant de ciborie lichtjes aan;
- Enkel de celebrant mag de gebroken hostie en de wijn consumeren. De wijn wordt niet uitgedeeld;
- Vóór de uitdeling van het geconsacreerde brood, ontsmet de celebrant opnieuw de handen; Na de uitdeling ontsmet de celebrant opnieuw de handen;
- De celebrant spreekt de woorden voor de uitdeling één keer uit en de mensen antwoorden samen;
- Een voor een, op een afstand van 1,5 meter, naderen de mensen de celebrant. Zij mogen niet aan de communiebank knielen;
- De celebrant / uitreiker legt zachtjes het geconsacreerde brood / hostie rechtstreeks in de handen van elke communicant, zonder de handen van de communicant aan te raken.De communie-uitreiking op de tong is niet toegelaten.
2.Katholieke eredienst
- De uurregeling buiten moet overeenstemmen met de uurregeling als zouden de diensten binnen doorgaan;
- Welke vieringen komen in aanmerking:
- een eucharistieviering of gebedsdienst (met altaar en ambo)
- een rozenkrans of niet-liturgisch gebed (zonder altaar en ambo)
- in principe ook alle andere sacramenten, mits de nodige waardigheid en sereniteit
- De voorganger is dezelfde persoon die normaliter binnen de kerk zou voorgaan. Hij volgt hetzelfde ritueel, draagt dezelfde gewaden als binnen de kerk;
- Ambo en altaar moeten een waardige plek krijgen.
3. Protestants-evangelische eredienst
Heilig Avondmaal
-
De bedienaar (met mondneusmasker) kan de schaal met stukjes brood aan iedereen aanreiken; idem voor de bekertjes.
- Een andere mogelijkheid is dat de gelovigen via een vastgestelde route naar de avondmaalstafel gaan en daar een stukje brood en een bekertje nemen.
Doop
- Zeker bij doop door onderdompeling kan fysiek contact niet worden vermeden. De risico’s kunnen worden beperkt door het gebruik van mondneuskapjes, handschoenen en gezond verstand, zowel door dopeling als door bedienaar. In ieder geval is er voor de doop van een volgende persoon een volledige verversing van het water nodig, wat het in de praktijk onmogelijk maakt meer dan één dopeling per eredienst te hebben. Indien in een zwembad wordt gedoopt, dient men zich aan de daar geldende regelgeving te houden.
4. Islamitische eredienst
- Zich aanbieden in de moskee in staat van rituele reinheid;
- De handen wassen met water en zeep of desinfecteren alvorens de moskee of de gebedsplaats te betreden;
- Zelf zorgen voor een individueel gebedstapijt.
5. Orthodoxe eredienst
- De manier van communiceren moet worden aangepast aan de maatregelen die zijn voorgesteld door het Overlegcomité, wetende dat "geen liturgische handeling die fysiek contact van mensen of objecten door verschillende mensen vereist" wordt geaccepteerd.
- Het antidoron (brood) wordt door een acoliet - die een mondneusmasker en handschoenen voor één gebruik draagt - nauwkeurig gesneden, in kleine zakjes gestopt en in een mand gelegd, waaruit de aanwezigen op het einde van de dienst er zelf één meenemen.
6. Boeddhisme
- Naast de dagelijkse praktijk worden enkel Dana- (aanbieden van giften), huwelijks- en begrafenisceremonies georganiseerd. Daarbij worden de rituelen van de specifieke traditie waar nodig aangepast om de veiligheid te waarborgen. Bij Dana-ceremonies worden met name giften overhandigd zonder fysiek contact.
- De meditatieve circumambulatie rond de stupa gebeurt met respect voor de afstandsregels.
7. Niet-confessionele morele dienstverlening
Geboorte, lentefeest en feest vrijzinnige jeugd
• er wordt een aparte microfoon, spreekstoel en stoel (afwasbaar) voorzien, welke enkel door de vrijzinnig humanistisch consulent gedurende de ganse plechtigheid gebruikt mag worden. Ontsmetting voor gebruik;
• alle sprekers, inclusief de ouders, grootouders, peter, meter,… zorgen voor de eigen teksten. Indien ook hier gebruik wordt gemaakt van een micro, spreekstoel en/of stoel worden deze extra voorzien;
• rituelen of symbolische handelingen waarbij voorwerpen worden doorgegeven of door meerdere personen moeten worden aangeraakt worden niet toegelaten;
• de vrijzinnig humanistisch consulent brengt in herinnering dat een mix van generaties bepaalde risico’s inhoudt.
Herdenking
• er wordt een aparte microfoon, spreekstoel en stoel (afwasbaar) voorzien, welke enkel door de vrijzinnig humanistisch consulent gedurende de ganse plechtigheid gebruikt mag worden. Ontsmetting voor gebruik;
• alle sprekers, zorgen voor de eigen teksten. Indien ook hier gebruik wordt gemaakt van een micro, spreekstoel en/of stoel worden deze extra voorzien;
• rituelen of symbolische handelingen waarbij voorwerpen worden doorgegeven of door meerdere personen moeten worden aangeraakt worden niet toegelaten;
• geen deelneming met handdruk;
• herdenkingsprentjes worden met handschoenen uitgedeeld of ter beschikking gelegd;
• de vrijzinnig humanistisch consulent brengt in herinnering dat een mix van generaties bepaalde risico’s inhoudt.
Huwelijk
• er wordt een aparte microfoon, spreekstoel en stoel (afwasbaar) voorzien, welke enkel door de vrijzinnig humanistisch consulent gedurende de ganse plechtigheid gebruikt mag worden. Ontsmetting voor gebruik;
• alle sprekers, inclusief het bruidspaar, zorgen voor de eigen teksten, geloftes en dankwoord. Indien ook hier gebruik wordt gemaakt van een micro, spreekstoel en/of stoel worden deze extra voorzien;
• rituelen of symbolische handelingen waarbij voorwerpen worden doorgegeven of door meerdere personen moeten worden aangeraakt worden niet toegelaten;
• na de plechtigheid is verzamelen in groep niet toegelaten, kunnen geen handen worden geschud noch gezoend worden om de pasgehuwden te feliciteren;
• de ringen worden op voorhand klaargelegd en enkel vastgenomen door het bruidspaar;
• de vrijzinnig humanistisch consulent brengt in herinnering dat een mix van generaties bepaalde risico’s inhoudt.
Dit Protocol is opgemaakt te Brussel op 7 mei 2021 en gewijzigd op 7 juni 2021. Het treedt in werking op 8 mei 2021; de wijzigingen treden in werking op 9 juni 2021.
De Minister van Justitie
Vincent Van Quickenborne
Voor de Bisschoppenconferentie van België,
Kardinaal J. De Kesel
Voor de Administratieve Raad van de Protestants-Evangelische Eredienst,
S. Fuite G. W. Lorein
Voor het Centraal Israëlitisch Consistorie van België,
P. Markiewicz
Voor het Centraal Comité van de Anglicaanse Eredienst in België,
J. McDonald
Voor het Executief van de Moslims van België,
M. Üstün
Voor de Orthodoxe Kerk in België,
Metropoliet Athenagoras
Voor de Centrale Raad der Niet-Confessionele Levensbeschouwelijke Gemeenschappen van België,
V. De Keyser F. Mortier
Voor de Boeddhistische Unie van België,
C. Luyckx
[1] Dit aantal wordt vastgelegd door het Overlegcomité. Op de datum van de inwerkingtreding van de wijzigingen van dit protocol – 9 juni 2021 – was dit een maximum van 200, maar dit aantal kan wijzigen.
[2] Op datum van ondertekening van dit Protocol is dit (enkel) buiten mogelijk met een maximum van 50 personen.
antal kan wijzigen.