29 oktober 2018
Dhr. Salah Echallaoui, vicevoorzitter van het Executief van de Moslims van België (EMB), ontving op maandag 22 oktober 2018 een groep van onderzoekers en studenten van de Université Catholique de Louvain-la-Neuve (UCLL) in de moskee Omar te Brussel.
De bezoekers kregen eerst uitleg van dhr. Echallaoui over de werking en organisatie van de moskee als plaats van eredienst. Daarna besprak hij de geschiedenis van de institutionalisering van de islam, wat zich vertaalde in de oprichting van het Executief van de Moslims van België (het representatief orgaan) en lichtte hij de rol en opdrachten van het EMB toe.
De vicevoorzitter benadrukte verder de waarden die worden verdedigd door het EMB, meer bepaald de rechten van de mens en de gelijkheid tussen man en vrouw. Ook het toekennen door de federale overheid van predikantes en vrouwelijke theologen, die verbonden zijn aan het EMB, vormen één van de concrete voorbeelden van het engagement van het EMB en dragen bij tot het beheer van de islamitische eredienst en –gemeenschappen.
Dankzij de uiteenzetting van dhr. Echallaoui kregen de studenten een beter inzicht van het concept “islam van België”: “Het is een islam die niet afgesneden is van zijn culturele wortels maar waarvan de religiositeit zich aanpast en verankert in de culturele en sociale context. Zo neemt de islam deel aan de ontwikkeling van de mensheid.”
Dhr. Echallaoui behandelde daarna verschillende andere punten zoals:
- de organisatie van opleidingen voor moslimkaders (imams, islamconsulenten)
- het werk dat uitgevoerd werd samen met de federale overheid en de andere erkende erediensten en vrijzinnigheid (oprichting van de federale raad voor erediensten en vrijzinnigheid)
- de interlevensbeschouwelijke dialoog (reizen naar het buitenland met de vertegenwoordigers van de andere erkende erediensten en vrijzinnigheid)
De rondleiding werd beëindigd met een vragenronde en een receptie met Maghrebijnse versnaperingen. Tijdens dit debat kwamen onder andere de volgende kwesties aan bod:
- de koranexegese (in context geplaatst)
- wederzijds respect en samenwerking onder de moslims en de andere erediensten en overtuigingen in België
- de opleiding van imams en religieuze kaders in het algemeen