Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

29 oktober 2018

Dhr. Salah Echallaoui, vicevoorzitter van het Executief van de Moslims van België (EMB), ontving op maandag 22 oktober 2018 een groep van onderzoekers en studenten van de Université Catholique de Louvain-la-Neuve (UCLL) in de moskee Omar te Brussel.

De bezoekers kregen eerst uitleg van dhr. Echallaoui over de werking en organisatie van de moskee als plaats van eredienst. Daarna besprak hij de geschiedenis van de institutionalisering van de islam, wat zich vertaalde in de oprichting van het Executief van de Moslims van België (het representatief orgaan) en lichtte hij de rol en opdrachten van het EMB toe.

De vicevoorzitter benadrukte verder de waarden die worden verdedigd door het EMB, meer bepaald de rechten van de mens en de gelijkheid tussen man en vrouw. Ook het toekennen door de federale overheid van predikantes en vrouwelijke theologen, die verbonden zijn aan het EMB, vormen één van de concrete voorbeelden van het engagement van het EMB en dragen bij tot het beheer van de islamitische eredienst en –gemeenschappen.

Dankzij de uiteenzetting van dhr. Echallaoui kregen de studenten een beter inzicht van het concept “islam van België”: “Het is een islam die niet afgesneden is van zijn culturele wortels maar waarvan de religiositeit zich aanpast en verankert in de culturele en sociale context. Zo neemt de islam deel aan de ontwikkeling van de mensheid.”

Dhr. Echallaoui behandelde daarna verschillende andere punten zoals:

De rondleiding werd beëindigd met een vragenronde en een receptie met Maghrebijnse versnaperingen. Tijdens dit debat kwamen onder andere de volgende kwesties aan bod:

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief